MENDOMINASI RUANG SIBER DEMI PERJUANGAN BANGSA

Sunday, 31 March 2013

Eksklusif!!! Rakyat Edar “Report Card” Menteri Besar Selangor Pasal Air???... @khalidibrahim

Mentang-mentanglah keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) baru saja diumumkan, tiba-tiba saja rakyat Selangor menghadiahkan "report card air" (kad laporan) kepada Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim. Sudah tua bangka pun dapat "report card" lagi?

Mungkin kad laporan itu diedarkan oleh rakyat yang majoritinya kini sedar dan tidak berpuas hati dengan prestasi Menteri Besar itu berhubung sikapnya yang dilihat gagal menyelesaikan masalah gangguan air sejak lima tahun memerintah negeri tersebut.

Kami turut menerima "report card air" untuk Menteri Besar itu dan ia membuat kami tercengang-cengang sebelum berderai ketawa. Nampaknya rakyat Selangor "baru kenal" siapa Khalid yang sebenar…

Menariknya,"report card" tersebut telah diedarkan secara meluas di sekitar Cheras, Ampang, Gombak, Petaling Jaya, Klang dan bandar-bandar utama di seluruh negeri berkenaan khususnya di kawasan yang sering menhadapi masalah gangguan bekalan air.

Sebagai sebahagian dari rakyat yang tinggal di sekitar Selangor, kami yakin ramai warga Lembah Klang lain seperti kami yang telah menerima salinan "report card" untuk Menteri Besar itu, bukan?

Terpampang di helaian "report card" itu tentang janji, tarikh janji, bukti kenyataan yang dibuat melalui media massa dan tindakan sama ada Kerajaan Pakatan Rakyat Selangor telah mengotakan janji yang ditabur atau tidak.

Sejurus selepas Kerajaan Pakatan Rakyat mengambil alih Selangor, Khalid berjanji untuk mengotakan manifesto Pilihanraya Umum ke-12 yang lalu untuk memberikan "air percuma" kepada seluruh rakyat di negeri itu.

Bagaimanapun, tidak semua rakyat dapat menikmati "janji" tersebut apabila dianggarkan lebih 170,000 unit kediaman dan premis perniagaan di Selangor tidak mendapat hak bekalan air percuma sebagaimana yang diwar-warkan.

Beribu-ribu rakyat yang dinafikan hak mereka itu telah memfailkan saman terhadap Kerajaan Pakatan Rakyat Selangor dan kes masih lagi diteruskan di mahkamah.

Berdasarkan "report card" tersebut, sudah hampir lima tahun berlalu, Khalid masih lagi belum menunaikan segala yang disarankan – penstrukturan semula industri air, pemindahan air dari Terengganu, penggunaan air lombong, pembersihan air Sungai Kelang, penggunaan Teknologi Membran, kaedah 'portable treatment' plant.

Semua ini masih cakap-cakap, belum nampak apa-apa lagi.

Bukan itu saja, terkini Khalid mahu mengenalkan Hybrid Off River Augmentation System (HORAS). Satu lepas satu kaedah nak diperkenalkan tapi mana pelaksanaannya? Kalau di tengok semua ini matlamatnya nak tambah kapasiti air. Tapi sampai hari ini, Khalid masih cakap Selangor cukup air! Mana satu betul, Khalid?

Adakah semua perancangan ini bagi menutup rasa "malu" atas kegagalannya?

Meskipun pakar-pakar air menjelaskan bahawa Selangor akan berdepan krisis air 2014 dan memerlukan Langat 2, Khalid tidak pedulikan nasihat-nasihat itu dan tetap optimis mahu meneruskan perancangannya.

Disebabkan Selangor tiada pakar air menurut Faekah, setiausaha politiknya, Menteri Besar itu mengumumkan tindakannya mengupah dua buah syarikat antarabangsa, Suez Environment dari Perancis dan Wessex Water dari UK sebagai "penasihat" bagi menjayakan cita-citanya.

Memang Khalid ini sering pandang rendah pada pakar air negara.

Namun penstrukturan semula industri air itu masih belum berjaya dilaksanakan sehingga kini. Tak tahulah apa jenis nasihat yang Khalid terima dari para "penasihat"tersebut. Adakah serupa dengan saranan Kerajaan Persekutaan untuk bina Langat 2?

Kalau kita lihat daripada "report card" air Khalid, malang sekali, segala pengumuman Khalid itu hanyalah sekadar omongan kosong memandangkan tiada tindakan susulan atau sebarang perlaksanaan yang dijalankan bagi menjayakan cadangan tersebut.

Habis satu dunia dicanangkan segala ideanya, namun sehingga kini ia masih tidak dilaksanakan sehingga kini. Cakap saja lebih, kan?

Itu belum lagi disebut mengenai pelbagai kaedah seperti "storm water" dan memproses air laut yang diumumkan Khalid apabila terdesak menjawab persoalan mengenai masalah air yang saban hari semakin parah dihadapi rakyat Selangor.

Kesimpulan yang dapat dilihat dari "report card" Khalid sejak lima tahun mentadbir di negeri termaju itu ialah beliau hanya pandai menabur janji pada rakyat sebelum kemudiannya gagal mengotakan janji tersebut.

Kerana sehingga kini masih gagal melakukan penstrukturan semula air, 'digula-gulakan' yang rakyat akan jadi 'tokeh' air nanti apabila selesai penstrukturan selepas pengambilalihan syarikat-syarikat konsesi air.

Semasa rakyat menjadi 'tokeh' air nanti, apakah rakyat akan dipersalahkan apabila air tidak cukup, paip bocor, NRW tidak dapat diturunkan? Adakah pada masa itu juga akan diperkatakan jika rakyat tidak cekap menguruskan air pulangkan kepada kerajaan negeri? Walhal kerajaan negeri bertanggungjawab sepenuhnya untuk menyediakan bekalan air yang cukup untuk rakyat. Kalau banyak tu air yang ada, banyak tu lah juga yang akan diproses dan diagihkan.

Rakyat dan jutaan pengguna di Selangor, Putrajaya and Wilayah Persekutuan kini menjadi mangsa keadaan atas kegagalan Menteri Besar dan barisan Exco Kerajaan Negeri yang gagal menyelesaikan masalah air yang mereka hadapi.

Jadi tidak hairanlah report kad ini muncul untuk menyampaikan mesej yang Kerajaan Selangor ini telah gagal menangani isu air. Rakyat bersusah payah tak ada air, tunggu lori tangki datang, angkut air dalam baldi, memanglah free tapi menyusahkan. Bayang kalau warga-warga emas yang terpaksa buat begini? Mana sifat kerajaan yang berkebajikan?

"Perlukan kita memberi mandat kepada orang yang memungkiri janji dan tidak menunaikan segala janji yang ditaburkan?"

Jawapannya terletak pada rakyat –mahu terus menunggu lori-lori tangki air dan mengangkut air dalam baldi ke rumah? Kalau diikutkan jawapan di report kad yang disebarkan adalah 'tidak'.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Friday, 29 March 2013

BIDAS KOH BUKTI GUAN ENG RASIS

Kalau dah ada sifat perkauman tu memang perkauman juga, tak semestinya menyokong itu tanda menghasut, tetapi kalau faktanya sudah begitu ianya tetap akan jadi begitu.

Guan Eng membidas Tan Sri Koh Tsu Koon kerana dikatakan menyokong tayangan filem Tanda Putra yang disifatkan sebagai perkauman oleh Guan Eng.

Itu bererti Guan Eng yang bersifat rasis kerana filem tersebut bukanlah di buat untuk mewujudkan sifat perkauman antar rakyat tetapi memberi kesedaran dan peringatan kepada rakyat tentang apa yang terjadi dalam sejarah negara.

Kenapa pula Guan Eng mengatakan Koh sebagai rasis? Kerana DAP terlibat sama? Atau filem tersebut ada mirip mirip apa yang DAP lakukan semasa kejadian 13 Mei?

Guan Eng memang tidak matang, kerana filem tersebut beliau mengatakan bahawa Koh sebagai rasis tetapi segala yang mereka katakan dan lakukan tidak dianggap sebagai perkauman.

Banyak yang dilakukan oleh Guan Eng bersifat rasis sebagai contoh, isu kalimah Allah itu juga boleh dikatakan sebagai perkauman kerana ianya melibatkan agama Islam.

Jadi siapa yang rasis sebenarnya disini?

Koh menyokong tayangan tersebut kerana mungkin berpendapat ianya perlu didedahkan dan bukan sahaja untuk tontonan orang Melayu tetapi juga untuk tontonan orang bukan Melayu kerana ianya bersangkutan dengan sejarah yang melanda negara satu ketika dulu.

Follow my twitter acc
@sAngkAkAla78

Written up by Sangkakalajari9




Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

#UbahPenang #SavePenang #TolakPR #ManifestoBukanJanji #PRU13 #GE13 PENANG BANKRAP

Lim Guan Eng terlalu bijak menggunakan pendekatan bahawa beliau mentadbir negeri Pulau Pinang dengan baik hingga semua rakyat menyangkakan bahawa Pulau Pinang bebas dari sebahagian hutang.

Namun semua hutang hutang tersebut sebenarnya di bantu dari segi pembayaran oleh kerajaan pusat selama ini.

Kerajaan Pulau Pinang mengalami defisit yang amat teruk 4 tahun berturut turut dan karajaan di bawah kepimpinan DAP ini masih mahu membina terowong bawah laut yang menelan belanja RM 6.5 Bilion.

Kerajaan Pulau Pinang sengaja membuat isu pembinaan ini untuk menunjukkan bahawa mereka telah memberi keuntungan kepada kerajaan negeri walaupun pada hakikatnya Pulau Pinang tidak mendapat keuntungan selama 4 tahun kebelakangan ini.

Setelah lima tahun DAP mentadbir Pulau Pinang, keadaan sosioekonomi di Pulau Pinang bertambah teruk, dengan kesesakan lalulintas yang semakin kronik, pembangunan hartanah mewah yang mengabaikan keperluan rakyat berpendapatan rendah, serta keadaan ekonomi yang mengalami defisit yang berkali ganda sejak 2009.

Jika tidak dengan bantuan kerajaan pusat, kemungkinan besar Pulau Pinang akan bankrap kerana defisit yang ada tidak mampu untuk di selesaikan.

follow my twitter acc
@sAngkAkAla78

Written up by Sangkakalajari9




Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Gempar!!! Kerana Insiden Lahad Datu, Halau Semua Orang Sulu Dari Sabah???...

Insiden pencerobohan tentera diraja Sulu di Sabah bulan lepas, selain membuka mata masyarakat tentang kelemahan kawalan keselamatan oleh pihak tentera di sempadan negara kita, turut mencetus persoalan tentang kesetiaan masyarakat Sulu terhadap persekutuan Malaysia, terutama yang tidak mempunyai dokumen rasmi.

Kenyataan ini setelah melihat begitu banyak bukti menunjukkan salah satu kejayaan pencerobohan ini ialah kerana kerjasama yang diberikan masyarakat Sulu Sabah kepada tentera diraja Sulu dari Filipina dan Pakatan Rakyat bimbang kejadian sama akan berulang lagi di masa hadapan jika puak Sulu ini masih berada di Sabah.

Sudah tentu Pakatan Rakyat bimbang, kerana kita tidak mahu mewarisi sekumpulan masyarakat yang cenderung untuk menjadi barua kepada anasir luar untuk mendatangkan huru hara kepada keselamatan negara kita setelah mengambil alih pentadbiran kerajaan persekutuan nanti.

Jadi barua sudah satu hal, ada juga dikalangan masyarakat Sulu ini yang berperang bersama tentera diraja Sulu ini.

Hakikatnya, banyak yang perlu dibuat bagi memulihkan negara ini dari segala kerosakan yang telah dilakukan BN, disamping melaksanakan segala tawaran dalam manifesto Rakyat dan buku Jingga. Kehadiran para pembelot Sulu ini adalah perkara terakhir yang Pakatan Rakyat mahukan.

Maka itu Pakatan Rakyat menggesa kerajaan BN supaya mengusir semua masyarakat Sulu di Sabah, pulang ke negara asal mereka, Filipina bagi menjamin keselamatan berpanjangan di kawasan timur Sabah. Menutup Kg Tanduo dan Tanjung Labian sahaja tidak cukup, kerana populasi puak Sulu pembelot ini adalah jauh lebih besar dari itu.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

MANA MUNGKIN SEORANG PM ADALAH PENGKHIANAT NEGARA @NajibRazak #PRU13 #GE13 #BNBagus #BetterNation

Financial Times dan Reuters membawa berita baik untuk rakyat Malaysia iaitu, Perdana Menteri, Dato' Seri Najib, telah menyatakan keyakinannya bahawa Barisan Nasional mampu memenangi majoriti 2/3 di dalam Pilihanraya ini. Keyakinannya amat bererti bagi kebanyakan golongan peniaga, terutamanya, kerana golongan inilah yang amat gusar dengan kredibiliti dan kebolehan pembangkang dalam menerajui ekonomi.

Hakikat bahawa Anwar Ibrahim juga menyatakan bahawa ini adalah peluang terbaik baginya untuk menang, dilihat sebagai satu kenyataan politik semata-mata daripada seorang yang asyik tertembak kaki sendiri di saat-saat genting ini.

Dengan mengenepikan skandal seksnya, rakyat Malaysia kini memerhatikan Anwar secara 'dekat' apabila namanya berkali-kali disebut dalam penyiasatan pencerobohan pengganas di Lahad Datu. Sehingga ke hari ini, Anwar gagal menjelaskan kenapa beliau berjumpa dengan pemimpin MNLF beberapa kali dan apa yang dibuat oleh 'orang-orangnya' di Filipina beberapa hari sebelum pencerobohan tersebut.

Ia tidak mungkin satu kebetulan untuk Anwar membangkitkan isu Malaysia akan kehilangan Sabah dan membuat bising mengenai pemberian kad pengenalan kepada warga asing di Sabah tanpa mengikut prosedur, sebelum peristiwa berdarah tersebut tercetus di Sabah.

Tetapi, kesilapan Anwar yang paling besar dalam menangani isu ini ialah beliau cuba menutup mulut media dari mengorek cerita sebenar darinya dengan cara mengugut untuk menyaman jika mereka bertanyakan kenapa beliau tidak menyaman pihak yang pertama sekali mendedahkan pendalangannya iaitu Reuters dan media Filipina?

Beliau mungkin meraih keuntungan politik jika berbuat demikian, tetapi hakikat bahawa beliau tidak melakukannya, menunjukkan yang laporan tersebut pastinya berasas.

Tiada siapa yang waras akan mengundi seorang yang tidak tahu menghargai nyawa manusia. Tiada siapa yang sanggup mengundi seorang yang sanggup menggadaikan sebuah negeri kepada pengganas demi untuk menjadi Perdana Menteri.

Negara jenis apakah yang Perdana Menterinya sendiri seorang pengkhianat?

Seperti juga masalah-masalah lain yang menimpa Anwar, tiada siapa yang menganiaya dirinya melainkan dirinya sendiri. Ini adalah masalah biasa bagi seorang yang begitu terdesak, tidak tertahan-tahan, teruja dan tergila-gila untuk berkuasa.

Anwar boleh saja berjuang dengan cara yang betul, iaitu bekerja bersungguh-sungguh untuk membuktikan kredibiliti partinya dan berkhidmat kepada rakyat di kawasannya dengan baik. Dengan cara ini, tidak mustahil suatu hari nanti beliau akan berjaya memenangi hati rakyat Malaysia di mana mereka mungkin akan melupakan segala kisah-kisah buruk, jijik lagi membusukkan mengenai dirinya.

Tetapi, beliau memilih untuk berjuang secara kotor, menggunakan pintu belakang dan mencetuskan suasana tidak aman. Malah, 'Arab Spring' merupakan impiannya, lalu bagaimana kita tidak melihat adanya hubungan antara dirinya dengan pertumpahan darah di Lahad Datu?

Sedang Anwar sentiasa berada di dalam 'mode' menyerang kerajaan dan apa saja yang berbunyi BN, Dato' Seri Najib pula amat bertentangan dengannya.

Berbeza dari Anwar, Perdana Menteri lebih suka bercakap mengenai pencapaian kerajaan daripada menyerang musuh politiknya.

Di dalam wawancara dengan Financial Times, misalnya, Dato' Seri Najib jelas begitu bersungguh-sungguh bekerja sebagai Perdana Menteri mahupun sebagai pemimpin parti. Beliau menjelaskan bagaimana sebuah kerajaan yang kuat amatlah perlu bagi mempercepatkan proses transformasi bagi negara ini. Beliau juga menekankan bagaimana beliau telah melakukan perubahan dari segi undang-undang di dalam UMNO begi memudahkan ahli untuk mengetengahkan pemimipin yang berpotensi.

Sebenarnya, beliau tidak perlu bercakap besar pun kerana angka-angka yang tercatat, dengan sendirinya membuktikan kesungguhan beliau bekerja. Malaysia kini didorong oleh sebuah program ekonomi yang dilancarkan pada 2010 bagi menggandakan pendapatan perkapita sehingga RM15,000 menjelang 2020. Ini membawa kepada peningkatan keyakinan pelabur asing di mana pegangan asing meningkat kepada 550% kepada RM215 billion (USD69 billion) sejak 2009, mengikut laporan HSBC.

Satu-satunya perkara yang Perdana Menteri sebut mengenai pembangkang dalam wawancara tersebut ialah beliau merasakan bahawa ia merupakan satu risiko yang besar untuk menaruh keyakinan kepada Pakatan yang tidak punya hala tuju yang jelas dan dengan manifesto yang tidak ada kredibiliti.

Tidak keterlaluan dikatakan bahawa adalah tidak perlu bagi sesiapa untuk melihat kepada angka-angka, tetapi melihat kepada personaliti kedua-dua pemimpin ini sahaja sudah cukup bagi rakyat untuk membuat pilihan. Anwar adalah seorang yang tidak patriotik, tidak sensitif, pengkhianat dan selamanya tergila-gila kuasa manakala Dato' Seri Najib pula adalah seorang yang tenang, rasional, elegan dan bijak.

Justeru, tidak syak lagi, majoriti 2/3 bukanlah satu masalah bagi Barisan Nasional.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

PENDAPATAN ISIRUMAH MENINGKAT SBB EKONOMI KUKUH #BNBagus

Pendapatan isi rumah bulanan purata di Malaysia meningkat secara menyeluruh sebanyak 6.6 peratus setahun di bandar dan 6.4 peratus di luar bandar.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Tan Sri Nor Mohamed Yakcop berkata, Penyiasatan Pendapatan Isi Rumah (PPIR) 2012 menunjukkan peningkatan pendapatan isi rumah bandar daripada RM4,705 pada 2009 kepada RM5,742 pada 2012.

Katanya, pendapatan isi rumah luar bandar pula bertambah daripada RM2,545 kepada RM3,080 dalam tempoh yang sama.

''Ini merupakan petanda kejayaan kerajaan dalam usaha menggalakkan pembinaan landasan ekonomi yang kukuh melalui pelebaran pembangunan di kawasan bandar bagi memenuhi kepesatan urbanisasi yang menempatkan lebih 71 peratus penduduk.

''Peningkatan di luar bandar antara lain disumbangkan melalui usaha Kerajaan Persekutuan dalam menyediakan pelbagai infrastruktur selain penawaran program dan skim yang boleh menjana pendapatan penduduk," katanya ketika mengumumkan hasil PPIR di sini hari ini.

Turut hadir Ketua Perangkawan, Jabatan Perangkaan Malaysia, Dr. Abdul. Rahman Hasan dan Ketua Pengarah EPU, Datuk Dr. Rahanat Bivi Yusoff .

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak terdahulu mengumumkan pendapatan isi rumah bulanan negara keseluruhannya meningkat secara ketara iaitu daripada RM4,025 pada 2009 kepada RM5,000 pada 2012.

Nor Mohamed berkata, semua negeri mencatatkan peningkatan pendapatan isi rumah purata dengan Kuala Lumpur mempunyai kadar pertumbuhan tertinggi sebanyak 14.9 peratus.

Beliau berkata, banyak negeri termasuk Perlis, Kedah, Perak, Kelantan, Terengganu, Negeri Sembilan, Sabah dan Labuan mencatatkan kadar pertumbuhan mengatasi kadar kebangsaan sebanyak 7.2 peratus.

Dari segi kategori etnik pula, Nor Mohamed berkata, pendapatan isi rumah bulanan bumiputera meningkat 6.9 peratus kepada RM4,457 sebulan manakala Cina dan India meningkat lapan peratus dan sembilan peratus, masing-masing kepada RM6,366 dan RM5,233.

Katanya, Pekali Gini yang diguna untuk mengukur jurang pendapatan mencatatkan pengurangan daripada 0.441 pada 2009 kepada 0.431 pada 2012 sekali gus menunjukkan pengagihan pendapatan kalangan isi rumah yang bertambah baik.

''Pekali Gini bagi bumiputera terus bertambah baik daripada 0.440 (2009) kepada 0.421 (2012) dan Cina bertambah baik daripada 0.425 (2009) kepada 0.422 (2012).

''Pekali Gini bagi kaum India bagaimanapun menunjukkan peningkatan daripada 0.424 (2009) kepada 0.443 (2012) yang mencerminkan peningkatan ketidakseimbangan dalam kaum India.

''Keadaan dalam kaum India ini disebabkan pertumbuhan pendapatan lebih pantas bagi kumpulan berpendapatan tinggi dan sederhana berbanding kumpulan berpendapatan rendah," katanya.

Mengenai kemiskinan, beliau memberitahu, pembangunan sosioekonomi yang menyeluruh membolehkan kemiskinan berkurangan daripada 3.8 peratus pada 2009 kepada 1.7 peratus pada 2012 manakala isi rumah miskin berkurangan 52.7 peratus daripada 228,400 kepada 108,000.

''Dengan pencapaian ini, sasaran Rancangan Malaysia Kesepuluh (RMK-10) untuk mengurangkan kemiskinan keseluruhan kepada dua peratus pada 2015 telah pun tercapai tiga tahun lebih awal,'' katanya.



Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Malaysia's @NajibRazak says economy at risk from weak election result @#BetterNation #Transformasi #BN4Malaysia"  

Malaysian leader Najib Razak has warned that nascent reforms can't be done "overnight" and that Southeast Asia's third-largest economy risks slipping backwards if he does not win a strong majority in an election he must call within weeks.

Prime minister Najib said a reduced parliamentary majority could weaken his drive to curb Malaysia's budget deficit and raise investment, and even cost him his job.

"A strong government is necessary for us to accelerate the process of transformation in this country," Najib, who is also finance minister, told Reuters.

The election, shaping as the closest in more than 50 years of post-colonial history, must be called by the end of April.

"A weak government means instability and uncertainty and a country can ill afford that kind of scenario for the next five years given the external economic situation that's going to be between weak and rather uncertain."

Convincing Malaysians that his government is "transformational", as 59-year-old Najib puts it, is crucial to the ruling coalition's chances.

The ruling National Front is facing a confident opposition alliance led by former deputy prime minister Anwar Ibrahim, who says Najib's reforms have stalled and who is tapping into a potent desire for change after 56 years of rule by a coalition led by the dominant United Malays National Party (UMNO).

Najib's coalition, helped by economic growth that hit 5.6 percent last year and its own deep financial pockets, is favored to win against a fractious three-party opposition. But there is uncertainty over the outcome, helping make Kuala Lumpur's stock index Asia's worst performer this year.

Najib has delayed potentially painful reforms to wean the country off dominant oil revenues and stem rising debt.

He signaled that those steps would not be rushed through even if he formed a stronger government than the one that emerged from the 2008 election, when the National Front lost its two-thirds parliamentary majority for the first time.

"If you try to do it overnight like some countries are doing, there's a massive contraction of the economy," he said.

"We cannot afford that. We have to be mildly expansionary in our policies but fiscally responsible," Najib said.

ARAB SPRING COMPARISON

Malaysia's budget deficit fell to 4.5 percent last year from more than 6 percent when Najib took office. Its debt has crept up to around 53 percent of GDP -- close to a self-imposed limit of 55 percent -- from 43 percent in 2008.

Najib has overseen a deluge of handouts to poorer Malaysians in what opposition politicians call thinly disguised vote-buying. Najib counters that the opposition's plans, including free university education, would send the deficit soaring.

"The word 'change' has been abused so many times. As you know with the Arab Spring, there were no dividends," Najib said.

Taking power in 2009, Najib staked his fortunes on reforms aimed at spurring growth, increasing transparency and dismantling policies that favor majority ethnic Malays but which have alienated minority ethnic Chinese and Indians.

His flagship policy is the $444 billion Economic Transformation Programme (ETP), which aims to double per capita incomes to $15,000 by 2020. The ETP has won initial praise from investors, although it remains to be seen if private investment can play as bigger role as hoped.

Najib's reformist ambitions are widely seen as having been curbed by conservative interests within UMNO. He has announced few major steps to roll back ethnic privileges that distort the economy and are seen as favoring the elite.

Najib said that a "vast majority" of government contracts were now awarded through open tenders and that government spending was increasingly based on needs rather than race.

Political pundits expect that an unconvincing election win for Najib will result in a leadership challenge later this year from within UMNO, possibly from his own deputy Muhyiddin Yassin, who is seen by markets as less reform-minded.


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Thursday, 28 March 2013

Gempar!!! Babi Dijual Bercampur Bersama Daging Lembu Di Pasar Raya Di Selayang???...

Gambar di atas sedang banyak berlegar di laman Facebook. Ia didakwa diambil di sebuah pasar raya di Selayang, Selangor. Nama pasar raya itu ada disebut dalam nota asal penulisan yang disertakan bersama gambar itu tetapi dipadam atas faktor perundangan.

Kandungan gambar memperlihatkan bahawa perkara itu perlukan penyiasatan lanjut dan jika terbukti benar, maka tindakan tegas termasuk menutup pasar raya berkenaan harus diambil.

Mungkin itu gambar superimpose atau mungkin juga yang mengambil gambar terkeliru dengan daging yang ada di depan matanya. Benda yang ada itu sudah pun diproses jadi ada kemungkinan itu bukan babi dan mungkin kambing (hanya sebagai contoh kemungkinan).

Justeru itu, ia perlu disiasat dengan penuh terperinci dan mendalam. Namun jika ia benar, ia harus dipandang serius.

Pada peringkat ini, wujud dakwaan bahawa daging berkenaan yang dipercayai daging babi berkemungkinan dijual dengan dicampurkan bersama dengan daging lembu.

Di bawah ini disertakan nota yang ditulis pihak yang mengambil gambar itu dan memuat naik ke laman internet kemudian. Nota berkenaan telah kami edit sedikit dari segi singkatan bahasa yang digunakan bagi memudahkan kefahaman pembaca kami.

Namun, maksud asal dari penulis asal tidak sama sekali berubah.

Gambar memperlihatkan butiran aduan juga kami kepilkan sebagai bukti bahawa pihak yang mengambil gambar berkenaan telah mengambil tindakan lanjut dengan membuat aduan rasmi kepada pihak Majlis Perbandaran Selayang.

Berikut nota yang dimaksudkan;

Copy dari sahabat

Salam semua.

Ini adalah kisah benar. semalam 8am saya ke *** selayang mencari keperluan anak-anak untuk simpanan stok biskut dan sabun ke asrama. saya jarang pergi sangat ke ***, last pergi masa rombongan cik kiah membeli barang-barang untuk projek CSR corporate services dulu tu…(tak hengat ker)….

Saya masuk ke kawasan pasar segar *** ni…cuba tengok kat bawah (gambar di atas) apa yang saya nampak????? jeng jeng jeng

Binatang yang bernama BABI ni dok parking dalam troly tanpa berbalut, not only that.. boleh pulak lepak kat sebelah booth daging lembu. Masa saya ambil gambar ni ramai jugak pekerja Myanmar tu bising bising…. (ntah apa yang dia cakap tak tahu la). Pada pendapat saya…Binatang BABI ni dia tengah tunggu turn untuk dia dipotong menjadi kepingan kepingan kecil. Saya rasa kepingan daging BABI basah tidak ada di jual di *** (saya tidak penah terpandang pulak…sebab jarang sangat masuk kawasan pasar segar *** ni) tetapi saya pasti yang Binatang BABI berkenaan dipotong menggunakan PEMOTONG yang sama dengan daging lembu dan ayam.

Kalau Binatang BABI ni tidak bertujuan untuk dipotong @ dijual di ***… ape kejadahnya dia nak lepak-lepak kat situ????? tak boleh nak buat lawatan sambil belajar pun sebab kepala hotak dia dah tak ada…. tak caya ker? Gi tengok gambar kat bawah (atas).

Tolong war warkan pada rakan2…. selepas ni pergi cari barang masak tempat lain ye. Memang certain bende di *** ni harganya mampu beli, tapi tak kan sanggup kita nak menggadai aqidah kita melalui pemakanan hanya kerana harga barangannya murah. Pelbagai cara kafir laknatullah ni untuk merosakan iman kita…. dan mereka sama sahaja seperti para IBLIS yang setiap saat ingin cuba menyesatkan Umat Muhamad.

Saidina Ali pernah berkata "Tidak akan namanya kebaikan jika diakhirnya adalah NERAKA, tidak akan namanya Kejahatan jika diakhirnya adalah SYURGA,".
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Panas!!! Bayar RM50 Kalau Nak Jadi Askar Sulu!!!...

Jamalul Kiram III dan ketua gerombolan pengganas Sulu, Azzumuddie Kiram mengarahkan orang-orang kanan mereka ke Sabah untuk menawarkan keahlian sebagai askar pengganas Sulu kepada penduduk tempatan beberapa tahun sebelum pencerobohan berlaku.

Menurut sumber, borang keahlian tersebut telah diedar untuk diisi penduduk tempatan dan setiap ahli akan diberi sekeping kad sebagai bukti keahlian.

Setiap keahlian dikenakan caj sebanyak RM50.

"Wang tersebut telah digunakan oleh orang kanan Jamalul Kiram III untuk membuat kad keahlian kesultanan diraja Sulu, walhal kos asal kad itu tidak sampai RM5.

"Baki duit tersebut kemudiannya akan dihantar terus kepada Jamalul Kiram III sebagai perbelanjaan dia di Filipina," katanya.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Panas!!! Dun Negeri Sembilan Terbubar, Lembaran Baru Sejarah...

Sistem pentadbiran dan pilihan raya negara ini menyaksikan satu lagi detik bersejarah apabila Dewan Undangan Negeri (Dun) Negeri Sembilan terbubar dengan sendiri hari ini.

Mandat semasa kerajaan Negeri Sembilan berakhir tengah malam tadi, membolehkan pilihan raya diadakan dalam tempoh 60 hari.

Ini kali pertama Dun sebuah kerajaan negeri terbubar dengan sendiri - berbeza dengan apa yang disaksikan sepanjang 12 pilihan raya umum yang lalu.

Dun terbubar dengan sendiri di sebalik spekulasi berterusan Parlimen akan dibubarkan.

Ketika ditemui wartawan di Seremban semalam, Menteri Besar Negeri Sembilan, Datuk Seri Mohamad Hasan berkata, Adun negeri itu perlu terus berkhidmat kepada rakyat di kawasan masing-masing walaupun tidak lagi bergelar 'Yang Berhormat' selepas pembubaran Dun secara automatik.

Kata beliau, biarpun mandat rakyat selepas dipilih pada Pilihan Raya Umum 2008 tamat, mereka masih boleh menabur bakti sebagai anggota atau pemimpin dalam parti politik masing-masing.

Beliau yang juga Adun Rantau berkata, semua Adun terutama daripada Barisan Nasional (BN) perlu memainkan peranan itu bagi memastikan masalah rakyat dapat diselesaikan dan meningkatkan sokongan mereka terhadap BN.

Parlimen penggal ke-12 akan terbubar secara automatik pada 30 April ini dan Dun Negeri Sembilan pula merupakan Dewan pertama yang terbubar sendiri iaitu tengah malam tadi.

Mohamad berkata, beliau telah menghadap Yang Dipertuan Besar Tuanku Muhriz Tuanku Munawir hari ini bagi memaklumkan Dun akan terbubar secara sendiri dan memberi taklimat kepada baginda mengenai fungsi kerajaan sementara untuk menguruskan negeri.

Katanya, kerajaan sementara itu tidak akan membuat keputusan besar dan hanya meneruskan apa yang telah dilaksanakan sebelum ini selain mengurus soal kebajikan rakyat dan penjawat awam.

Lazimnya, hampir kesemua Dun dan Parlimen telah dibubarkan serentak sepanjang 12 pilihan raya umum lalu.

Malah ini juga kali pertama Dun negeri yang diperintah oleh BN terbubar dengan sendiri sementara mandat penggal ke-12 Parlimen berterusan.

Kesemua negeri kecuali Kelantan, Kedah, Pulau Pinang dan Selangor diperintah oleh perikatan bernama Pakatan Rakyat.

Pada 8 Mac lalu, BN memenangi 21 kerusi manakala Pas (satu), DAP (10) dan PKR (empat). Pada Oktober 2009, BN menerusi calonnya Tan Sri Isa Samad mengekalkan kerusi Dun Bagan Pinang. -SinarHarian
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

MALAYSIA FUTURE IS NOT GAMBLE FOR PKR,DAP, AND PAS

Last Saturday there was a session with an opposition leader in one of the hotels in Petaling Jaya. Being an ardent follower of politics and an eligible voter, I went to hear what the opposition leader had to say.

Upon reaching there, one of the opposition's henchmen, a youth in his 20s, rudely demanded my age, citing that if I was not a "youth" then I must wait outside, as the event was not for elders.

I was disgusted at the high handed attitude of the youth, who claimed he had been instructed by his party to do so. But then, I saw there were other senior citizens in the ballroom.

I realised then, I was being discriminated because of my appearance. I guess they could not make out if I was Malay, Chinese or Indian.

I guess they did not know what a Sikh looks like as they had been shrouded by their political masters, too.

His explanation, unacceptable though, was that this event was for the youth. He said it was stated on their website.

I disputed it and said the condition for entry to the event was not stated on their website. It was mentioned that the youth will have an opportunity to throw questions to their leader but there was no mention that only youth will be allowed for the session.

I was then surrounded by their people and I felt intimidated. But as a voter and knowing my rights, I challenged them to state where they had put the conditions for attendees or the public.

The episode left me, my relatives and friends with one major apprehension on the issue of how the opposition is trying to empower the youth of today.

I have nothing personal against the youth, as I was once in their shoes, too. However, manners and respectfulness must always be there in whatever age group they belong to.

If this is the kind of arrogance and grooming that is championed by the opposition, then the lasting impression is bitter in all aspects.

The public must be reminded repeatedly that merely changing for the sake of change, as championed by the opposition, may land ourselves with more problems.
The opposition does not appear to have the right mix of leaders to progress in the future.

Where is the structure of management? They propagate that the youth will lead but if they are nurturing the ideology of governing through might, we may be heading towards more turbulent times.
A simple session with their leader has so many obstacles and red-tape, with discriminative thug-like attitude controlling the guests.

What can the rakyat expect in return? I do not feel safe, how is the rakyat going to feel safe and assured with the future of Malaysia in their hands?

Governing a nation is not a trial and error virtual game. It takes far more than just emotions and will to administer.
It's time for the rakyat to think not only locally, but globally and in a holistic manner.

The future of Malaysia is not for gamble. Your single vote essentially decides the future of all. Opposing just for the sake of opposing will not bring you far.

Fatc:NST



Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

#LahadDatu ITS HOPE SABAH FOR PKR?

Despite the Sulu intrusion, Barisan is set for a big win in the Land Below the Wind, thanks to a fragmented Opposition.

IN-FIGHTING among Opposition parties for seats has been overshadowed by how the Feb 9 Sulu intrusion will impact voting patterns in Sabah.

Although observers believe that the "fixed deposit" status of Sabah for Barisan Nasional would remain, concerns are growing over the east coast seats, especially the Suluk-Bajau majority ones around Lahad Datu, Semporna and Kunak.

Barisan candidates will have to work much harder to convince the migrant ethnic voters on why a stable and united government is important for the security of the state.

With security utmost in the minds of the people, even urban or semi-urban seats once considered black or grey to the ruling government could shift back to Barisan, particularly with the business community now finding "solace" with the coalition.

The prospects for the parliamentary seats of Kota Kinabalu, Tawau and Sandakan are looking brighter for the ruling coalition, affirming the "fixed deposit" tag.

Kota Kinabalu and Tawau are now in the hands of the Opposition, while Sandakan was won by Barisan with a razor-thin margin.

Sabah Barisan withstood the March 2008 tsunami, delivering 24 of the 25 parliamentary and 59 of the 60 state seats.

Within Pakatan Rakyat, the DAP and PKR contested against each other after failing to cut a deal. Among the Opposition parties, it was only the DAP which saw victory, winning the Kota Kinabalu parliamentary seat and the state seat of Sri Tanjung.

Sabah Barisan, which was led by Datuk Seri Musa Aman, chalked a landslide.

By September 2008, however, Sabah Progressive Party (SAPP) pulled out with its two MPs (Sepanggar and Tawau) together with two state assemblymen (Likas and Luyang). But two other assemblymen (Elopura and Tanjung Papat) opted to stay put with Barisan by joining Gerakan.

Datuk Seri Lajim Ukim of Umno and Datuk Wilfred Bumburing of Upko left Barisan to align themselves with Pakatan, raising the political heat in Sabah late last year.

Furthermore, their entry into Pakatan was not entirely welcomed by Pakatan leaders in Sabah.

Pakatan, the SAPP led by former chief minister Datuk Yong Teck Lee and the Sabah chapter of State Reform Party (STAR) headed by Datuk Dr Jeffrey Kitingan have shown no signs of a deal for a one-on-one contest against Barisan.

Yong's SAPP wants to contest more state seats while giving way to Pakatan for the parliamentary seats. STAR, on its part, wants Pakatan to leave Sabah entirely to local parties. Pakatan is not interested in such demands. Even the SAPP and STAR themselves are also unable to work out a seat-sharing formula.

As the Sulu crisis continues to linger in the minds of the people, Sabah parties are slowly getting back into the political groove with a clearer indication that the Opposition has agreed to disagree, opening a free-for-all fight against Barisan.

The Opposition's game plan augurs well for the eight-member Sabah Barisan. Some observers believe they can pull off a repeat of 2008.

Local issues and choice of candidates are likely to be key topics for the ruling coalition.

Musa heads Sabah Umno, which is set to defend all its Muslim bumiputra seats (32 state and 12 parliamentary seats). It will focus on taking back Beaufort after Lajim quit the party.

The party is maintaining a tight lid on possible new faces.

However, Kinabatangan MP Datuk Bung Mokhtar Radin and Kalabakan MP Datuk Abdul Ghapur Salleh are among the estimated 20% who are speculated to be dropped to make way for new faces.

Taking the fight into the political hotbed of the Kadazandusun and Murut areas will be Parti Bersatu Sabah (PBS) led by Tan Sri Joseph Pairin Kitingan who is the Kadazandusun Huguan Siou (paramount leader), Upko president Tan Sri Bernard Dompok and Parti Bersatu Rakyat Sabah president (PBRS) Tan Sri Joseph Kurup.

Talk is rife that Pairin is likely to give up one of his two seats (Keningau parliamentary and Tambunan state seats).

Kurup may be retiring in favour of a new face. There has been talk that his son might contest.

For the Chinese seats, Gerakan which was nearly wiped out in the peninsula, has shot into the limelight with the party holding three state seats and two state Cabinet posts in Sabah with the defections of SAPP members.

Sabah Gerakan together with Liberal Democratic Party (LDP) led by Datuk V.K. Liew, Sabah MCA's Datuk Edward Khoo and PBS' Datuk Yee Moh Chai will face an uphill battle to win over the urban voters.

All Barisan parties are lobbying to contest the six seats (two parliamentary and four state seats) formerly allocated to the SAPP. To date, Barisan has yet to announce how the six seats will be allocated.

At one stage, the urban Chinese-majority seats were considered lost for Barisan. But with the DAP and SAPP unable to see eye-to-eye, Opposition votes could be split and the incumbents could pull through, albeit narrowly.

The hot seats to watch out for are:

1. Penampang The parliamentary constituency which has the largest Catholic population is set to test the popularity of incumbent Dompok, who has pushed for key issues about illegal immigrants and mission schools;

2. Pensiangan Kurup, a survivor of Sabah politics, is likely to have a tough time to defend the seat which he won after he was returned uncontested in a controversial Nomination Day decision;

3. Keningau Will it be Round 2 for the feuding Kitingan brothers? If Pairin decides to defend the seat, he will face off with his politically estranged younger brother Dr Jeffrey. In their previous battle, Pairin retained the seat with a 4,264-vote majority;

4. Sandakan LDP's Liew will be facing stiff challenge in this Opposition-inclined seat which he won by a mere 176-vote majority against the DAP;

5. Beaufort This parliamentary seat will be the focus of Umno's onslaught as Lajim remains a popular figure in the constituency where the two state seats of Klias and Kuala Penyu currently held by Barisan might be at stake due to Lajim's clout; and

6. Kota Kinabalu A three-way tussle is on the cards for this seat where Barisan is hoping to slip through with a win as home-grown Opposition party SAPP (barring a last-minute compromise) takes on the DAP.

As for Musa who has broken the jinx of Sabah chief ministers not lasting more than nine years he is set to keep the ruling coalition in control of the state and deliver more than two-thirds of the 25 parliamentary seats.

A big win will also ensure Musa's position within Umno and Barisan.


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Wednesday, 27 March 2013

Panas!!! Video Seks Nurul Izzah: Siapa Tangan Ghaib PKR???...

TIDAK semena-mena, tiada beruk tiada kera, tiba-tiba pokok bergoyang. UMNO tidak tahu apa-apa, tiba-tiba PKR pula yang heboh menyatakan kewujudan Video Seks Nurul Izzah pula.

Kita amat memahami strategi 'overdose' atau 'overkill' iaitu menambahkan cili kepada isu yang sedia pedas seperti video seks Anwar sehingga orang tidak mampu lagi menelannya.

Dalam kes ini, strategi pembangkang mungkin untuk membangkitkan rasa mual terhadap UMNO sekali gus meraih simpati terhadap Nurul Izzah dan Anwar.

Namun, cara pendedahan video Nurul Izzah ini agak keterlaluan iaitu menambah cili sehingga tidak nampak lagi masakan asalnya. Ini kerana ia pertama sekali disuarakan oleh Saifuddin Nasution secara terbuka di hadapan wartawan, seolah-olah sengaja sedangkan desas-desus mengenainya belum lagi kedengaran.

Mungkinkah ini merupakan strategi 'pre-emptive' iaitu bersedia dengan jawapan sebelum soalan dikemukakan? Atau apakah ini hanyalah langkah pertama ke arah satu lagi lakonan tersohor yang bakal diedarkan ala-ala lakonan sepupu Taib Mahmud?

Walau apapun, mengenali keluarga Anwar, kita tidak boleh menolak akan kemungkinan bahawa video tersebut tulen dan wujud walaupun motif dan dalangnya tidak dapat dipastikan.

Apa yang kita pasti, video tersebut ada di tangan PKR, bukan UMNO. Kerana itulah sehingga ke hari ini, apa yang kita dengar hanyalah dari pihak PKR dan hanya pihak PKR yang 'seronok' sekali bercakap mengenainya.

Jangan kita lupa bahawa parti PKR adalah parti yang sentiasa bergolak kerana ia menghimpunkan semua orang-orang yang gila kuasa lagi korup di dalamnya.

Segala sampah dan najis UMNO dikutip dijadikan perhiasan dan dipakaikan mahkota. Pemilihan parti PKR adalah yang paling kotor dalam sejarah, di mana undi dimanipulasi dan baling kerusi bergaduh adalah budayanya.

Faktor cinta tiga segi, empat segi dan bersegi-segi juga merupakan masalah paling besar dalam PKR. Mana tidaknya, apabila anak, isteri, gundik, anak ikan, semuanya terpaksa berhadapan sesama sendiri setiap hari.

Kita tahu Wan Azizah bencikan Fareez. Kita tahu Azmin menentang Khalid. Kita juga tahu Wan Azizah benci Azmin. Kita tahu Nurul Izzah membela mamanya dan Azmin serta Fareez menentangnya dan mamanya. Kita tahu Anwar sayang semuanya. Tetapi kita juga tahu Anwar paling sayang dirinya sendiri.

Nurul Izzah bukan masalah besar bagi UMNO atau BN. Malah, beliau merupakan bahan ketawa, tambahan pula dengan kenyataan bodohnya mengenai pasukan keselamatan negara baru-baru ini, ramai yang menganggap wanita itu elok diabaikan saja. Tidak berbaloi bagi BN memburukkan Nurul Izzah dengan cara menyebar video seksnya dan BN juga lebih tahu bahawa tindakan itu mungkin akan memakan diri dan parti.

Justeru, adalah lebih masuk akal bahawa video tersebut bakal diedar oleh pihak PKR sendiri. Lagipun, dari kata-kata Saifuddin, tampak seolah-olah PKR sudah pun memilikinya, kerana BN langsung tidak tahu menahu mengenainya.

Cuma kita kini tertanya-tanya juga apa reaksi Wan Azizah dan Anwar mengenai aksi anak mereka? Banggakah Anwar yang anaknya mengikut jejak langkahnya?

Apapun, kita pasti, bangga atau tidak, Anwar dan Azizah tetap akan menafikannya.

Bagi Nurul Izzah pula, kita menyarankan agar beliau memikirkan dalam-dalam tentang bapa dan ibu jenis apa yang sanggup membiarkan orang lain menyebar video seks yang dikaitkan dengan anak mereka, semata-mata untuk meraih simpati politik?
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

PERHATIAN! DAKWAT KEKAL MAMPU KALAHKAN BN @TengkuAdnanReal

Mungkin selama ini tidak ramai atau tiada siapa tahu kenapa pembangkang beriya iya mahukan agar dakwat kekal digunakan dalam PRU13 nanti melainkan kepimpinan dalam pembangkang.

Pembangkang mengatakan bahawa dakwat kekal itu digunakan supaya ianya nampak telus dan dengan harapan supaya SPR dilihat tidak menjalankan amanah dengan betul selama ini.

Apa sebenarnya yang difikirkan oleh pembangkang?

Ini adalah apa yang HM fikirkan selama ini dan kemungkinan besar ianya akan digunapakai untuk makcik makcik dan pakcik pakcik yang berada di kampung yang tidak tahu menahu tentang penggunaan dakwat kekal tersebut.

Walaupun SPR mengatakan bahawa warna dakwat hanya akan diketahui semasa pilihanraya, namun semasa di awal proses pengundian, warna tersebut telah pun diketahui dan perkara ini tidak dapat dielakkan lagi.

Pembangkang akan menggunakan dakwat ini untuk menidakkan hak pengundi khususnya ahli UMNO supaya gagal membuang undi di peti undi masing masing.

Bagaimana caranya?

Caranya begini, pembangkang akan meletakkan kenderaan kenderaan untuk menjadi pengangkutan kepada makcik makcik atau pakcik pakcik atau sesiapa sahaja untuk pergi ke pusat pembuangan undi.

Jadi, semasa dalam perjalan, sekiranya dakwat ini dikenakan atau dicalitkan ke jari si pengundi oleh ajen pengangkutan ini, maka si pengundi tidak boleh mengundi lagi kerana sudah ada kesan dakwat pada jari mereka.

Apabila tiba ke pusat pembuangan undi, pengundi yang akan membuang undi akan diminta untuk menunjukkan jari mereka dan setelah terlihat kesan dakwat, maka petugas SPR tidak akan membenarkan mereka untuk membuang undi, walaupun pada hakikatnya mereka ini belum lagi membuang undi pada hari berkenaan.

Nampak kemana arah tujunya bukan?

Jadi adakah ianya mustahil atau ianya boleh menjadi kenyataan disini?

Perkara ini perlu difikirkan segera oleh SPR kerana ianya melibatkan hak pengundi untuk membuang undi.


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

ACADEMICIAN DECLARE SUPPORT BARISAN NASIONAL #BNBagus

The much anticipated 13th General Election (GE13) is set to be announced soon, with the political parties, observers, investors and the man on the street probably having one thing in their mind, will BN return with a solid mandate and prove its detractors wrong?

While it is up to the 13 million voters to decide, an academician who has been closely following the political developments in the country believed that the current political tide favours BN.

"BN will recapture the seats taken by the opposition. BN will win big. BN will return with two thirds majority."

This is the personal analysis of Prof Dr Kamaruddin M Said, the head of the Historical Heritage and Socio-Culture Cluster of the National Professors' Council during an interview with Bernama here recently.

Kamaruddin conceded that while some might consider his views being overly optimistic, the views were based on the voter sentiment and fundamentals that favour BN.

As for Kamaruddin, the GE13 would 'correct' the outcome of GE12 in 2008 as the voters now could appreciate better the good and bad, the strength and weaknesses of both BN and the opposition pact (PR).

And the 'correction' made by the voters would help BN wrest back most, if not all, of the Parliament seats that the alliance lost to the opposition in 2008.

As for the record, in the 2008, BN lost its two thirds majority when it only won 140 Parliament seats while another 82 Parliament seats going to PR. At the state assemblies, BN secured 307 seats while PR won 198.

Now a dynamic BN

Kamaruddin's assumption of BN's big win is very much based on his optimistic analysis of Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak's leadership of the government and BN.

BN's leadership at present is a stark contrast of what it was before 2008.

Dynamism, clear vision and strategic development plans have been the cornerstone of the present leadership.

He believed that these were the fundamentals that would make voters favour BN.

Najib's has proven a dynamic leadership with numerous transformation programmes and the 1Malaysia initiatives have been the battle cry for BN to return with a resounding victory in GE13.

According to Kamaruddin, the 1Malaysia concept has served as a strategic initiative in establishing all-inclusiveness with the Chinese and Indians.

The success of the initiative is largely due to the fact that the Malays no longer fear competing with others.

"This is due to the success of the New Economic Policy that gave rise to many Malay professionals.

"If the same initiative was introduced in 1970, it would not be acceptable due to the May 13, 1969 tragedy. The Malays then were dependent on the poverty eradication efforts and advocacy of their rights.

"But when it was announced in 2009, the new generation of Malays found it acceptable as they were confident enough to compete, and bold enough to take to the international stage," noted Kamaruddin.

For all

Kamaruddin who is also a lecturer with Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) pointed out that Najib has also introduced changes to the sensitive laws viewed as draconian by the opposition.

They include the repeal of the Emergency Ordinance Act and Internal Security Act.

"The University and University Colleges Act 1971 too were revised and there is no longer any restriction for undergraduates to participate in politics.

"The 1Malaysia programmes with the slogan People First, Performance now indicates all citizens will receive help regardless of their ethnicity.

"This will be seen as something fair to all especially by the fence-sitters", he explained.

Not the deciding factor

While some might think GE13 is the mother of all elections, Kamaruddin begged to differ saying the mother of all elections was actually the GE12 in 2008.

"In GE12, Parti Keadilan Rakyat (PKR) alone managed to wrestle 30 Parliament seats that previously belonged to BN and the opposition pact also took over five state assemblies.

"PKR had consolidated its position. From winning a single Parliament seat, it added 30 more. As far as I'm concerned the voters who favoured PKR then were the fence sitters," said Kamaruddin.

The aforementioned fence-sitters were the voters of the younger generation and professionals.

The opposition's success then was aided by the sympathy for Anwar Ibrahim who was just released from his prison term then.

"Almost all the voters over the fence gave their support to him (Anwar). If he was to win that was the most opportune moment. And that is why the opposition garnered lots of votes," explained Kamaruddin.

Not difficult

The stakes are big in GE13. The national development, peace and better future for the younger generation are the key elements to be preserved.

The voters of today were not in a predicament like in 2008 where they were hounded by a host of complicated issues.

"In fact GE13 has become straightforward. Najib's leadership is at its best and the majority of the voters including the fence sitters will make a choice in ensuring the continuity of the above elements.

"I'm also of the opinion that fence-sitters will have no difficulty in turning away from Anwar as they have already compensated him in 2008, there is nothing wrong in doing so.

"Even at present Anwar's image as a hero has been dented. He has yet to establish a common ground for the three major parties within PR," noted Kamaruddin.

In fact there is no political compatibility between PAS, DAP and PKR compared with the BN component parties.

"The issue on the use of the term 'Allah' in the bible and who will be the prime minister if PR wins are among the contention within the opposition pact," noted Kamaruddin.

However, he said that hardcore supporters of the opposition parties would once again prove their loyalty to the opposition side during GE13.

Arab Spring

As GE13 draws near, some have come up with the assumption that Malaysia is in for an "Arab Spring", the citizen uprising witnessed in Tunisia, Egypt, Libya and Yemen.

Kamaruddin flatly denounced this idea saying the 'Arab Spring' is not an uprising based on the true spirit of the people but the one sponsored by the United States (US).

US was of the view that the Arab leaders were a security threat thus they sought the downfall of the Arab leaders one after the other including the country's long term ally Hosni Mubarak.

Kamaruddin noted that on the other hand Malaysia is a small nation and did not pose a threat to the US.

"Though we are a small nation, our trade with the US is important and big. The US' perception on Malaysia is now different.

"Based on the current scenario, the US will not help in launching an 'Arab Spring' in Malaysia," he added.

BN has kept to its pledges

Since independence, BN has etched a good record in developing the nation.

This is with the cooperation of the Malay, Chinese, and Indian freedom fighters, and later on the freedom fighters from Sabah and Sarawak.

He said that the ruling party has not only made pledges but also fulfilled them.

"If the ruling party only made pledges and failed to honour them, then the government would have been voted out long time ago. That is not the case for BN," he stressed. – Bernama


Share this:

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Panas!!! Ada SMS Dalang-dalang Insiden #LahadDatu???...

Biar betul info yang KN terima pasal sms nie. Dilaporkan terdapat sms-sms antara pemimpin pemberontak dengan dalang disebalik insiden Lahad Datu.

Antara isi sms yang menyatakan :

1. Beri kami wang dahulu untuk beli minyak, sewa senjata, upah dan makanan.

2. Kami mahu jawatan dalam kerajaan jika individu pembangkang tersebut berjaya menjadi Presiden! Kami mahu jawatan Ketua Polis Negeri Borneo Utara, District Officer Semporna, Kunak dan Lahad Datu.

3. Elaun kepada Sultan Jamalul Kiram III dan waris-waris dibayar setiap bulan.

4. Memberi "Kewarganegaraan" secara percuma kepada semua keluarga mereka yang berada di Sabah secara automatik.

5. Membatalkan perjanjian dengan MILF.

6. Membenarkan tentera MNLF dan militan Kiram mendirikan Pos Kawalan di Tunku, Lahad Datu.

Ini antara isi-isi yang disyaki terdapat dalam sms antara mereka yang terlibat dengan pencerobohan haram oleh pemberontak Sulu.

Sejauh mana kesahihan butiran ini masih dalam risikan KN bagi mencari kebenarannya...
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Bukti PR bebas bersuara !!! @Tunfaisal @Azwanbro @hairul_own

Pakatan Pembangkang memperjuangkan kebebasan bersuara. Mereka mahukan kerajaan Malaysia terus memberi kebebasan bersuara tanpa sekatan. Memang bagus niatnya.
Tapi apa yang dipraktikkan oleh Parti Kian Rebah (PKR) ini tidak sama seperti yang dilaungkan. Tengok sahaja gambar di atas. TV3 dan Utusan Malaysia dilarang memasuki dewan KEADILAN.
Inikah yang dikatakan kebebasan bersuara yang dilaungkan??? Nampak sangat juak ini MENIPU rakyat, mereka mahu bebas bersuara tetapi orang lain pula disekat..

UNDI BN, ANDA SELAMAT


Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

MELAYU KURANG AJAR KATA SULTAN KAFIR @tunfaisal

Agak terkejut juga Sangkakala bila ada orang yang komen pada status panjang berjela, dalam komen tu, Sangkakala terbaca bahawa pemilik akaun tersebut mengatakan bahawa Sultan itu kafir.

Kalau dah tau Sultan tu kafir, cari le negara lain yang takde sultan atau raja, sebab selagi pemilik akaun tersebut berada dalam Malaysia, kita masih mempunyai Raja dan Sultan.

Dengan memasukkan surah serta sunnah, tidak semestinya beliau boleh mengkafirkan sesiapa, si pemilik akaun tu mungkin dah rasa di tu taraf nabi kot.

Apa yang Sangkakala tau sekarang, si pemilik akaun tu memang kurang ajar, dan satu lagi Sangkakala rasa pemilik akaun ni dah derhaka dengan Sultan dan beliau perlu bertanggungjawab keatas apa yang beliau ucapkan.

Ada yang hantar inbox pada Sangkakala selepas gambar diatas Sangkakala muat naik ke dalam akaun facebook, rakan facebook Sangkakala mengatakan ini kemungkinan pengikut 'hisbul taharil'.

Kawan Sangkakala kata 'hisbul taharil' ini adalah satu gerakan yang mana pemimpinnya mengatakan bahawa demokrasi itu adalah haram.

Ishh..pelik pulak ada gerakan yang macam tu, demokrasi pulak haram? Habis tu yang tak haram macam mana pulak?

Mungkin pemerintahan kuku besi bagi mereka ini tidak haram agaknya.




Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Pas Menipu ????

Tahniah kepada golongan Toktok Pas kerana berjaya membuat derma JIHAD yang dikutip setiap kali ceramah diseluruh negara.
Hampas berjaya menipu pengikut-pengikutnya supaya menderma sebanyak yang mungkin untuk merealisasikan hasrat mereka untuk membeli LORI TRELER untuk jelajah PAS seluruh Malaysia.
Yang hebatnya juak HamPAS ni beli kepala treler jenama VOLVO yang berharga ratusan ribu. Maknanya badigol PAS telah ditipu hidup-hidup kononnya untuk jalan jihad (Jahat).
Yang menghairan Black, selain duit kutipan JAHAT ni mana datangnya duit mereka? Adakah Anwar sponsor Treler ini?

Klik sini ~> http://bit.ly/YHzPuO
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Anak Pelawak A.R Badul Anggota Komando Vat 69 Rupanya Di Lahad Datu… #LahadDatu

Filem Darah Satria dan Prebet Lapok cukup hebat suatu ketika dahulu. Paling terkesan filem Darah Satria yang mana memperlihatkan perjuangan tentera menentang komunis di hutan. Realitinya hari ini, ia dianggap lebih kurang sama dengan situasi yang berlaku di Lahad Datu, Sabah.

Penerbit, pengarah, penulis skrip dan pelawak terkenal, AR Badul punyai seribu satu kenangan mengenai hidup ala tentera. Berkampung dalam tempoh lama bagi menyiapkan filem tersebut, sudah pasti Badul atau nama sebenarnya Armaya Aman Ramlie terasa terkesan apabila ada yang mempertikaikan perjuangan anggota keselamatan kita di Sabah. Wartawan Sinar Harian, HASLI NA KAMALUDIN dan NOR FAIZAL GHAZALI bersama jurufoto ZULFADHLI ZAKI mendapatkan reaksi Badul mengenai insiden ini

Khabarnya, ada antara ahli keluarga anda juga seorang tentera?

Ya, anak lelaki saya adalah komando VAT69. Dia juga dihantar ke Lahad Datu dan juga banyak misi di luar negara. Kerana itu, saya sangat faham perasaan keluarga tentera.

Bagaimana tercetusnya idea untuk menghasilkan filem Darah Satria?

Idea ini bermula daripada produser ketika itu yang mahukan genre berbeza daripada cinta. Tetapi dalam masa sama, tidak meninggalkan terus elemen cinta dalam filem. Menerusi perbincangan, kami ambil keputusan untuk mengetengahkan kisah tentera. Mesejnya mudah, iaitu tugas sebagai tentera adalah lain daripada yang lain yang sedia berkorban diri untuk negara. Masih wujud unsur cinta tetapi dengan cara positif di mana tunang anggota tentera ini rela dan mendoakan orang tersayang pergi berjuang di medan perang. Selain berlakon, saya bertindak sebagai penolong pengarah, di samping Datuk Aziz Satar sebagai pengarah.

Bagaimana dengan pra-perfileman, memandangkan ia berkaitan tentera?

Kita sangat bertuah dan berterima kasih kepada Kementerian Pertahanan yang memberi sepenuh sokongan terhadap filem ini. Penggambaran dilakukan dalam kem dan di hutan Gombak. Pegawai tentera ketika itu memberi tunjuk ajar serta latihan kepada kami sebelum memulakan penggambaran. Kami juga dibenarkan menggunakan senjata, lokasi, pakaian sebenar seorang tentera. Kami juga direkrut pegawai khas sepanjang penggambaran.

Berapa kos filem dan berapa lama penggambaran di dalam hutan?

Untuk filem Darah Satria, kos filem mencecah RM100,000. Ia jumlah yang besar pada ketika itu dan merangkumi semuanya termasuk promosi. Kami berkampung selama dua minggu di hutan. Kami melalui kehidupan seperti tentera seperti mengalami sendiri pengalaman tidur dalam khemah, makanan dan semua perkara yang dilakukan tentera. Bukan senang kerana selain daripada pelakon tambahan yang ramai, kami juga menggunakan senjata sebenar. Berat dan kami perlu berhati-hati. Semua ini demi untuk memastikan filem ini sukses.

Apakah kesukaran dalam menyiapkan filem tersebut?

Kami diberi peluang untuk menggunakan helikopter dalam beberapa babak. Kebanyakan aksi dilakonkan pelakon sendiri. Aksi paling sukar adalah situasi di dalam helikopter. Pelakon perlu turun dari helikopter menggunakan tali. Bukan sahaja tinggi, malah angin yang kuat juga menambah kesukaran. Kami hanya diberi latihan terjun tiga hari. Tetapi segala-galanya berjalan lancar. Selain itu, memegang senjata sebenar juga adalah masalah besar buat kami. Kami risau takut perkara yang tidak diingini berlaku.

Adakah pada ketika itu mahu menaikkan semangat patriotik rakyat Malaysia?

Pada asalnya, kita hanya ingin tukar tajuk sahaja. Tapi, apabila ditayangkan, mendapat sambutan kerana genre berbeza, ia secara langsung memberi impak positif kepada penonton dan lebih patriotik daripada biasa.

Selain Darah Satria, anda turut terlibat dalam filem ala tentera iaitu Prebet Lapok.

Ya, filem Prebet Lapok, saya diberi peranan utama. Masih mengisahkan hidup ala tentera. Ia juga disampaikan secara ringan iaitu bagaimana kehidupan tentera di kem. Ada juga tentera keluar malam, masalah disiplin dan sebagainya. Filem ini berjaya menarik ramai anak muda ketika itu untuk menyertai tentera. Untuk jadi tentera, hanya perlu ada semangat, disiplin dan rela berkorban nyawa untuk agama, bangsa dan negara.

Melihat situasi sebenar tentera berperang di Lahad Datu, apakah anda boleh digambarkan?

Pertama, ia mengingatkan kenangan saya berlakon di hutan dulu. Walaupun hanya berlakon, tetapi bukan mudah. Beg dan senjata yang berat. Kami perlu fokus. Melihat apa yang berlaku di depan mata kita ini membuatkan saya terasa ingin berjuang bersama mereka. Saya dapat rasakan betapa sukarnya mereka menjaga keamanan negara kita dan bagaimana mereka perlu berdepan dengan musuh sebenar. Semangat mereka ada dengan saya. Tapi, apa yang boleh, saya hanya doakan yang terbaik. Mereka adalah tentera terlatih. Saya bangga dengan mereka.

Apakah kewajaran untuk pengarah filem menghasilkan filem patriotik pada masa sekarang?

Kita sebenarnya tidak banyak sejarah perang, soal buat filem itu terserah kepada produser. Pada masa sekarang perlu buat filem yang melambangkan kedaulatan negara dan keperkasaan tentera kita. Jangan buat filem 'pak turut dan pak sangkut' saja yang akan merosakkan institusi Malaysia.

Apakah anda akan menghasilkan filem patriotik?

Kalau ada permintaan saya akan pertimbangkan untuk mengarah.

Apa komen anda mengenai persepsi yang mempertikaikan perjuangan anggota keselamatan di Lahad Datu?

Negara kita jarang berperang. Kerana itu, mereka seperti tidak ada perasaan kasih sayang. Sudah macam hilang akal dengan melemparkan pelbagai tohmah dan kata-kata negatif. Sedangkan kalau ada berlaku kemalangan jalan raya pun kita rasa simpati. Inikan pula tentera yang ingin mempertahankan kedaulatan negara. Seharusnya mendengar tentera perlu bertugas ke Lahad Datu itu pun kita sudah sugul dan sedih. Apabila kena tembak, mengapa tergamak mengatakan ini sandiwara. Mereka tidak fikir orang lain. Cuba kalau saudara mereka ditembak. Pasti sedih. Inilah yang berlaku apabila wujud pihak-pihak yang tidak pernah fikir perasaan orang. Seolah-olah dalam otak mereka ada 'cip' yang ikut sahaja cakap beberapa pihak yang mengaitkan isu ini dengan politik.

Apakah situasi tentera hari ini melawan Sulu lebih teruk daripada zaman melawan komunis dulu?

Bagi saya, Sulu ni komunis moden. Ada duit, kedudukan dan penyokong. Jika mereka berjaya, mereka akan dapat habuan dan bahagian tertentu. Komunis tidak kerana mereka ada fokus. Saya lihat Sulu tiada fokus. Kenapa mereka mahu Sabah? Mereka muncul tiba-tiba dalam keadaan dan saat sekarang (musim Pilihan Raya).

Bagaimanakah pandangan anda dengan moral rakyat Malaysia terhadap anggota keselamatan?

Pasukan keselamatan perlulah dihormati. Mereka ini harga yang tidak ternilai kepada negara. Sekiranya negara menghadapi perang, merekalah benteng utama, bukan bomba atau jururawat. Tanpa mereka habislah kita. Saya sangat bersimpati kepada keluarga anggota keselamatan yang terkorban. Masyarakat perlu menghargai jasa dan tanggungjawab mereka bukan menghina.

Apakah harapan anda terhadap insiden Lahad Datu ini?

Saya tahu ini adalah detik sukar untuk semua warga Malaysia dan pasukan keselamatan kita. Perkara ini sudah pasti memakan masa agak lama untuk berakhir. Tetapi, saya berharap tidak akan ada lagi kata-kata negatif terhadap pasukan keselamatan. saya berdoa perkara ini akan dapat ditamatkan dengan penuh diplomasi.

Perlukah kisah Lahad Datu difilemkan sebagai pengajaran kepada generasi akan datang?

Saya rasa ia tidak perlu menjadi filem. Lebih baik dijadikan dokumentari. Pada saya, siapa juga yang nak buat filem, ia tidak lari daripada nak dapat untung. Kalau dokumentari ia akan lebih diberi perhatian. Minta maaf cakap, filem hanya untuk untung.

Apakah pandangan mengenai seniman atau artis yang memilih politik?

Pada saya, mereka ini tidak jujurlah. Mereka kena tahu apa tujuan masuk politik? Tidak perlu hipokrit. Kalau artis itu mahu bersihkan diri dan dekatkan diri dengan agama, mereka tidak semestinya kena masuk politik. Sepatutnya mereka perlu belajar dulu. Bila mereka masuk platform politik, secara tidak langsung kita akan mengata orang juga, baik masuk pondok. Kita mahu berdakwah, kenalah sedar standard diri kita. Contohi Ustaz Akhil Hayy, belajar dulu betul-betul lepas itu bolehlah nak berceramah dan berdakwah.

Ada sesetengah pihak dilihat terlalu ekstrem dengan politik, bagaimana anda melihat situasi ini?

Pada saya kita tidak perlu terlalu ekstrem dalam hal politik. Mana yang elok kita turut, tak perlu ekstrem mana-mana parti politik. Siapa pun yang memerintah negara, saya tetap macam ini juga. Kita perlu terbuka, jangan terlalu terikut dengan apa yang orang cakap. Jadi kita ikut mana yang elok, mana yang kita rasa betul. Satu hal lagi, mengapa jika ada pihak yang menghina negara diberi muka? Kenapa kita terlalu berlembut? Minta maaf, paling tidak saman. Kalau orang minum air ketum kita lempang pula. Ini orang yang sah-sah hina negara. - SINAR HARIAN.COM
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Anwar nak bersumpah tak liwat Saiful ????

Laman Suara PR akhirnya memberi sedikit harapan untuk puak pembangkang mengeluh lega setelah begitu lama menunggu Anwar Ibrahim bersumpah mubahalah sepertimana yang dituntut oleh berbagai pihak.

Menurut laman tersebut, Anwar akan bersumpah pada suatu hari Jumaat minggu pertama bulan hadapan di hadapan Masjid Negara, Kuala Lumpur. Acara tersebut akan turut disaksikan oleh Ulama-ulama besar PAS seperti Nik Aziz dan Hadi Awang, termasuk beberapa tokoh agama luar negara. Ia dijangka menjadi 'bom' untuk mematikan terus UMNO dan BN menjelang PRU nanti.

Memetik laporan laman tersebut, Anwar akan bersumpah laknat bagi menafikan fitnah UMNO bahawa beliau meliwat Saiful Bukhari secara paksa.

Nampaknya, dua perkataan terakhir dalam kenyataan laman Suara PR mengenai sumpah ini, iaitu 'secara paksa' telah membuatkan ramai pihak pembangkang sendiri merasa tidak senang duduk. Mereka tertanya-tanya sesama mereka, apakah ini bermakna Anwar meliwat Saiful atas dasar rela?

Ini kerana isu di sini bukan 'rela atau paksa' tetapi 'liwat atau tidak'. Sekali pandang, ayat laman Suara PR tersebut jelas menyatakan yang Anwar telah meliwat.

Laman Suara PR sering menjadi sasaran puak pembangkang sendiri terutamanya PAS kerana pendiriannya yang jelas dalam soal LGBT, hubungan Anwar dengan Yahudi serta keterbukaan dengan idea Malaysia Malaysia DAP. Terdapat sindrom penafian yang hebat di kalangan PAS bahawa itulah pendirian parti yang mereka anuti, iaitu Parti Pakatan Rakyat.

Secara dasarnya, PR adalah parti berfahaman liberal dan terbuka kepada pluralisme. Ini adalah hakikat yang laman Suara PR begitu nekad mempromosi dan PAS pula begitu galak menafi, manakala Anwar begitu giat berdolak dalih mengenainya.

Difahamkan laman Suara PR diwujudkan oleh pihak Anwar bagi menguji, sekali gus mengasak minda masyarakat Malaysia agar menerima fahaman pluralisme dan liberalisme. Namun, selagi masyarakat masih tidak mampu menerimanya, Anwar akan mengambil pendekatan selamat dengan menafikan bahawa laman itu adalah di bawah kawalannya.

Keputusan Anwar untuk bersumpah akan 'kesucian' dirinya walaupun setelah dua kes liwat berlalu, dan dua video disebarkan amatlah meragukan. Apatah lagi apabila desakan untuk beliau berbuat demikian telah lama kedengaran tetapi ditepis dengan alasan 'bersumpah-sumpah bukanlah cara Islam' dan berbagai-bagai alasan lagi. Malah laman Suara PR juga turut mengulangi alasan ini dengan berkata "sumpah Muhabalah ini, sebetulnya bukanlah sebahagian dari ajaran Islam pun sebaliknya amalan serupa yang diceduk dari agama lain dengan sedikit pengubahsuaian."

Namun, laman tersebut tetap menyambut baik keputusan Anwar bagi memuaskan hati segelintir umat Islam yang katanya, 'telah terbiasa dengan amalan tersebut sejak zaman-berzaman'. Malah, kata penulis laman tersebut lagi, 'orang Hindu juga percaya pada sumpah laknat' dengan merujuk kepada tindakan mendiang Bala yang turut bersumpah mengenai kes pembunuhan Altantuya.

Untuk rekod, mangsa dalam kes liwat II iaitu Saiful Bukhari telah pun bersumpah laknat pada 15 Ogos 2008, dengan diiringi oleh bapanya sendiri yang kini berpaling tadah. Malah Saiful juga dikhabarkan telah bersumpah dan berdoa di hadapan kaabah. Tindakan Saiful benar-benar memberi tamparan hebat sehingga menyebabkan ramai yang meninggalkan Anwar.

Oleh itu, segelintir pencacai Anwar mungkin merasa gembira dengan berita Anwar akan bersumpah ini dan menganggap ia sebagai satu peluru tepat bagi mematikan terus tuduhan liwat ke atas pemimpin mereka itu.

Namun, suka atau tidak, mereka harus akui bahawa dua perkataan terakhir yang ditulis oleh laman Suara PR telah menjadi peluru yang memakan tuan.

Untuk pengetahuan Anwar, biarpun beliau masih mempunyai sokongan yang agak kuat dari orang Melayu melalui PAS, tetapi sedarlah bahawa sokongan tersebut adalah kerana mereka berada dalam sindrom penafian bahawa Anwar benar-benar seorang biseksual tegar.

Jelas, bahawa sokongan yang diterima Anwar adalah atas dasar penipuan semata-mata. Sekiranya Anwar menunjuk dan mengakui hakikat dirinya yang sebenar iaitu seorang biseksual, serta berdiri atas nama liberalisme, pluralisme, LGBT dan pro-Yahudi, maka sokongan terhadap Anwar mungkin tidak cukup untuk memenuhi sebuah padang sekolah sekali pun.

Hakikatnya, Anwar adalah seekor sesumpah dan mampu melakonkan apa saja watak bagi meraih sokongan. Anwar tahu bahawa beliau tidak akan punya apa-apa lagi di dunia ini jika beliau menghentikan segala lakonan tersebut.

Apapun, kita tunggu dan lihat sahaja bagaimana sesumpah ini akan bersumpah melaknat dirinya sendiri jika beliau bercakap bohong. Tetapi, jangan pula terkejut jika beliau bukannya bersumpah pada hari tersebut, tetapi hanya menyumpah-nyumpah seranah sesiapa sahaja yang bertanyakan mengenainya.

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Tuesday, 26 March 2013

Kisah Benar : Kisah Benar Insp. Hasnal Yang 21 Jam Menahan Sakit Ditembak, Ditetak Pengganas Sulu!!!...

Inspektor Mohamad Hasnal Jamil menanggung kesakitan hampir 21 jam akibat ditembak dan tangan kanannya hampir putus ditetak berkali-kali oleh pengganas Sulu di Semporna awal Mac lalu, dan pada Selasa, beliau berkongsi cerita tanpa sedikit pun semangat juangnya luntur demi negara.

"Cuma sedikit terkilan dengan pandangan sesetengah pihak yang mengatakan peristiwa itu hanya sandiwara. Kami tidak minta dihargai cukuplah percaya apa yang kami lalui bukan perkara main-main.

"Kami berjuang demi bangsa dan negara. Kalau sesiapa yang mengatakan ia sandiwara, jika berani pergilah ke sana dan lihatlah sendiri," katanya.

Menurut Mohamad Hasnal, 31, beliau ditembak tiga kali mengenai perut dan lengan kirinya, ditetak tiga kali di kepala dan tiga kali di tangan kanan semasa bertempur dengan musuh di Kampung Seri Jaya, Semunul, Semporna Sabah, kira-kira pukul 7.30 malam, 2 Mac lepas.

"Selepas terkena tembakan itu, saya diserang pula oleh pengganas yang cuba menetak dengan parang, mujurlah saya dapat melawan kalau tidak mungkin menyebabkan leher saya putus.

"Dalam keadaan berlumuran darah saya terpaksa berlari menyelamatkan diri di sebuah rumah kecil di kawasan berhampiran tempat pertempuran," katanya yang ketika itu merasakan detik kematian begitu hampir.

Beliau bersembunyi di rumah itu bersama sekujur tubuh rakannya yang terkorban bersama sembilan anggota yang lain. Hanya doa yang dapat diungkapkan di saat itu memohon perlindungan Allah.

"Rakan-rakan lain juga banyak memberi sokongan dan kata-kata perangsang untuk saya tabah dan kuatkan semangat, sementara menanti bantuan tiba, mereka membantu saya untuk minum, yang ada hanya air hujan," katanya.

Malam dirasakan terlalu panjang baginya, ditambah pula tidak dapat melelapkan mata kerana badannya dihurungi lalat dan semut, sebab terlalu banyak darah yang keluar.

Dalam keadaan parah, beliau masih menyembunyikan perkara sebenar apabila dapat menghubungi isterinya pada keesokan pagi.

"Saya perlu tutup telefon sebab bimbang dapat dikesan pengganas, jadi saya cuma beritahu akan menghubungi isteri petangnya.

"Rakan-rakan hanya dapat menjenguk sekejap-sekejap kerana mereka perlu sentiasa berjaga mengawasi pergerakan musuh," katanya.

Bantuan tiba kira-kira pukul 5.30 petang (3 Mac), dan wira negara itu diterbangkan ke Hospital Tawau untuk rawatan dan pembedahan.

Dua hari kemudian beliau sekali lagi menjalani pembedahan di Hospital Selayang, Kuala Lumpur pula.

Anak kelahiran, Felda Teloi Timur, Sik Kedah itu berkata apa yang dialami tidak melemahkan semangatnya untuk terus menabur bakti, kerana baginya insiden ini antara cabaran dalam tugasan, dan tanggungjawabnya mempertahan kedaulatan negara.

Mohamad Hasnal hadir bersama balu dan waris yang terkorban dalam insiden pencerobohan pengganas di Lahad Datu dan Semporna pada majlis itu.

Dua anggota polis terkorban di Lahad Datu pada 1 Mac dan enam di Semporna Sabah pada 2 Mac.

Beberapa orang lagi cedera dan seorang anggota tentera turut gugur dalam satu lagi pertempuran di Lahad Datu.

Seorang anggota tentera terbunuh dalam kemalangan mengikuti konvoi Operasi Daulat itu.

Suasana pilu turut dirasakan pada majlis itu, apabila syair bertajuk "Ayahku Seorang Perwira" hasil nukilan Setiausaha Akhbar Menteri KPDNKK Datuk Ruhaidini Abd Kadir, dilagukan oleh Tengku Khalidah Tengku Bidin.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Ada bukti PR akan bankrapkan negara ???? Biar betul...

Sorakan puak-puak Pakatan Rakyat terhadap kata-kata Tun Musa Hitam bahawa PR tidak mungkin akan membankrapkan negara dengan sengaja, masih lagi kedengaran. Bagi PR, kata-kata tersebut merupakan perangsang semangat setelah tidak mampu menepis fakta dan angka yang dibentangkan oleh pihak kerajaan yang menunjukkan Buku Jingga mereka akan membangkrapkan negara ini.

Manakala Manifesto baru PR pula dijangka akan menyebabkan defisit meningkat kepada 11.5% KDNK berbanding BN 4.0% dan hutang pula meningkat sehingga 62.1% KDNK berbanding BN 54.6%. Kenyataan ini dibuat setelah mengambilkira semua janji-janji manis yang ditabur PR dan digabungkan dengan angka-angka pendapatan serta perbelanjaan, termasuk anggaran potensi dan risiko keadaan semasa di dalam negeri dan juga global.

Dengan itu, kita menyimpulkan bahawa satu-satunya cara bagi PR untuk tidak membangkrapkan negara ialah dengan merombak semula Buku Jingga serta mengtongsampahkan terus manifesto mereka sekiranya mereka menang pilihanraya. Dalam ertikata lain, mengambil sikap "cakap tidak serupa bikin" atau "tidak menepati janji" atau lebih tepat "berbohong".

Ini tentunya bermakna mereka perlu merangka bajet yang baru tanpa berdasarkan apa yang diperkatakan atau dijanjikan mereka dahulu.

Walaubagaimanapun, ini tidak bermakna yang bajet baru mereka ini akan menjamin pentadbiran ekonomi yang baik, apatah lagi dengan rekod 'Perdana Menteri PR' yang begitu corot dalam soal ekonomi.

Bagi melihatnya dengan lebih jelas, kita perlu merujuk kepada kedudukan wang tunai Selangor semasa pemerintahan BN iaitu 2003 – 2007: Pada tahun 2003 kedudukan wang tunai Selangor berada pada RM325.38 juta, 2004 - RM427.64 juta, lalu meningkat lagi pada tahun 2006 kepada RM565.47 juta dan sehingga tahun 2007 wang tunai Selangor berjumlah RM738.05 juta.

Tetapi, pada tahun 2008, apabila PKR mengambil alih dan Anwar Ibrahim menjadi Penasihat Ekonomi Selangor, kedudukan kewangan negeri mencatatkan trend yang menurun seperti berikut: 2007 – RM776.44 juta, 2008 – RM733.64 juta, 2009 – RM617.20, lalu menjunam terus pada 2011 kepada RM390.89 juta.

Angka di atas adalah berdasarkan Laporan Ketua Audit Negara bagi Negeri Selangor pada tahun yang berkenaan.

Jika ini belum cukup untuk membuktikan ketidak-cekapan Anwar Ibrahim dalam mentadbir ekonomi, maka kita wajar melihat prestasinya dalam menangani krisis kewangan ketika menjadi Menteri Kewangan iaitu pada tahun 1997:

Di tangan Anwar, pasaran bursa Malaysia dari Februari 1997 yang berada pada mata 1300 terus menjunam tanpa kawalan sehingga Julai 1998 bursa Malaysia berada di paras terendah pernah direkodkan iaitu 261.33.

Apabila Anwar dipecat pada 2 September 1998, dan Tun Mahathir mengambil alih sebagai Menteri Kewangan, beliau telah bertindak merombak semula perancangan Anwar yang menggunapakai strategi IMF serta memperkenalkan strategi baru.

Hasilnya, pasaran bursa Malaysia pantas mengalami pemulihan di mana pada penghujung September 1998 sejurus Anwar dipecat, pasaran mencatatkan mata peningkatan segera iaitu kepada 400 dan terus meningkat serta pulih perlahan-lahan di mana pada awal tahun 2000, pasaran bursa berada di paras 980.

Sebagai perbandingan lagi, Dato' Seri Najib Tun Razak juga mengambil alih jawatan Menteri Kewangan pada ketika krisis ekonomi berlaku iaitu pada tahun 17 September 2008. Beliau pada mulanya terpaksa bergelut dengan pasaran bursa menjunam sehingga pada penghujung tahun tersebut, mencatat paras serendah 801.27. Awal tahun 2009, beliau yang mungkin telah mendapatkan 'momentum', bertindak membentangkan bajet mini RM60billion.

Keadaan tampak memberangsangkan sehingga beliau dilantik menjadi Perdana Menteri pada 3 April 2009. Seterusnya, bursa Malaysia mencatatkan peningkatan yang agak konsisten sehinggalah di penghujung 2012, di mana ia berada di paras tertinggi ialah 1699.68.

Jelas, kepimpinan yang bijak mampu memulihkan keadaan walaupun ketika krisis dan ketika orang lain melihatnya sebagai mustahil. Tetapi kepimpinan yang tidak cekap seperti Anwar Ibrahim, hanya akan menambahkan krisis dan membawa negara ke arah kehancuran, iaitu miskin lalu bangkrap terus.

Bayangkan, jika Anwar Ibrahim yang mengambil-alih negara pada 2008, iaitu ketika krisis kewangan global, tidakkah beliau hanya akan membawa kita melalui jalan yang sama yang dibawanya ketika krisis 1997? Dan bayangkan jika beliau menang dalam pilihanraya kali ini dan menjadi Perdana Menteri, apakah jaminan yang beliau tidak akan membawa kita ke arah jalan yang sama yang dilalui oleh Selangor hari ini?

Bayangkan jika krisis ekonomi melanda lagi, apa akan jadi kepada Malaysia, kepada kita, jika negara berada di dalam tangan pemimpin yang tidak cekap dan buta ekonomi seperti Anwar Ibrahim?

Hakikatnya, Anwar Ibrahim adalah graduan Pengajian Melayu, pendokong sastera yang mana cakap-cakapnya berbunga-bunga, penuh retorik dan mainan bahasa. Ini ertinya, Anwar bukan manusia yang dilahirkan dengan penguasaan otak kiri iaitu kecekapan menganalisa atau melihat logik matematik yang diperlukan untuk memahami ekonomi. Anwar adalah manusia yang dikuasai oleh bahagian otak sebelah kanan, iaitu seni, abstrak yang bebas mengenterpretasi sendiri dan lebih banyak dikuasai emosi.

Negara tentunya dalam bahaya jika seorang Perdana Menteri melihat angka seperti perkataan atau syair yang boleh disusun dan diubah-ubah sesuka hati. Dan itu belum lagi diambil kira risiko Anwar menyusun dan mengubah angka itu agar masuk ke akaunnya sendiri, dan akaun keluarganya, atau akaun Tuan-tuannya, anak-anak ikannya, gundik-gundiknya, rakan-rakannya dan mereka-mereka yang menyimpan semua bukti rahsia gelapnya.
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

TERKINI: Siapa Dari Sabah Kirim Wang Pada Pengganas Sulu Di Filipina???... #LahadDatu

LAHAD DATU – Polis mengesan berlaku pengiriman wang ke Pulau Jolo, Filipina oleh beberapa individu dari Sandakan dan Semporna, Sabah bertujuan membiayai kumpulan pengganas di sana.

Timbalan Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata, pasukan keselamatan kini memantau rapi perbuatan individu itu yang mengkhianati negara dan tangkapan akan dilakukan apabila tiba masanya.

Beliau berkata, perbuatan menghantar duit ke Pulau Jolo untuk membantu kumpulan pengganas adalah kesalahan yang amat berat dan mereka yang terbabit boleh dikenakan tindakan undang-undang yang membawa hukuman penjara seumur hidup atau mati mandatori.

"Jadi, saya nasihatkan mana-mana individu yang terlibat supaya segera menghentikan tindakan mereka kerana perbuatan itu adalah satu pengkhianatan kepada negara dan polis tidak akan teragak-agak mengambil tindakan," katanya pada sidang akhbar di Markas Operasi di Felda Sahabat 16, di sini hari ini.

Tanpa menjelaskan bilangan individu yang terlibat dan amaun yang dihantar, Khalid berkata nilai wang yang dihantar tidak penting kerana tindakan undang-undang tetap sama jika tujuannya membantu musuh negara.

Berhubung statistik terkini Operasi Daulat, Khalid berkata, seramai 429 individu telah ditangkap dan daripada jumlah itu 116 ditahan di bawah Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 (Sosma) dengan 42 daripadanya telah dibebaskan.

Beliau berkata, 42 mayat musuh telah dibawa keluar dari kawasan pertempuran termasuk dua mayat kanak-kanak yang terbunuh dalam pertempuran di Kampung Tanjung Batu dua hari lepas, manakala 29 mayat telah dikebumikan.

Dalam pada itu, Khalid berkata, 20 ketua keluarga dari Kampung Tanduo telah dibawa masuk ke perkampungan terbabit pagi ini bersama pegawai dari Pejabat Daerah Lahad Datu bagi membolehkan mereka melawat rumah dan harta benda masing-masing.

Ini adalah sebahagian daripada proses penilaian yang sedang dijalankan Majlis Keselamatan Negara serta Majlis Daerah Lahad Datu, dan dibantu Majlis Keselamatan Negeri bagi menilai kerosakan dan jumlah ganti rugi yang perlu diberikan.

Berhubung seorang pengganas Sulu yang menyerah diri di kawasan Kampung Tanjung Batu petang semalam, Khalid berkata keadaan fizikal militan itu yang lesu setelah 15 hari tidak menjamah makanan adalah gambaran kepada keadaan yang dialami saki-baki pengganas yang bersembunyi di kampung terbabit.

"Jadi kita harap pengganas lain yang berada di dalam semak dan paya berhampiran supaya turut berbuat demikian kerana sudah ketiadaan bekalan makanan selain kehilangan arah berikutan pemerintah tentera mereka telah ditangkap," katanya. – BERNAMA
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Subhanallah!!! Dr Uthman El-Muhammady Meninggal Dunia Ketika Sedang Membaca... Al-Fatihah

Negara kehilangan ulama besar bila Dr Muhammad Uthman El-Muhammady meninggal dunia ketika sedang membaca di kediamannya di ISTAC, Taman Duta.

Dilahirkan pada 9 Feb 1943 di Kelantan, Dr Muhammad Uthman ialah tokoh yang tidak asing khususnya dalam dunia intelektual Islam dan telah menghasilkan ratusan penulisan berkaitan ketamadunan Islam amnya.

Memasuki Universiti Malaya Kuala Lumpur dan mendapat B.A. dalam Pengajian Islam; menjadi tutor dan mendapat M.A; dikurniakan Ijazah Doktor Persuratan Kehormat (D.Litt.), Universiti Sains Malaysia (USM); dikurniakan ijazah kehormat Doktor Falsafah (Ph.D), Universiti Utara Malaysia.

Dilantik sebagai Fellow Kehormat Institut Kefahaman Islam Malaysia Kuala Lumpur sejak 1995 hingga 2008. Kemudian dilantik semula hingga 2010.

Kini beliau adalah Felo Amat Utama Akademik ISTAC IIUM, dan ahli lembaga pemegang amanah Yayasan karyawan, juga pensyarah sambilan peringkat ijazah sarjana dalam perbandingan agama UiTM.

Dr. Uthman juga adalah mantan Profesor Adjung Pengajian Islam Universiti Petronas.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Monday, 25 March 2013

[Gempar!!!] Menteri Pertahanan Sulu, Datu Amir Bahar Sempat Main Facebook Sebelum Ditangkap!!!...

MENGEJUTKAN… dalam dok godek-godek facebook cari cerita mengenai Jamalul Kiram, tetiba terjumpa satu profail dengan nama Datu Amir Bahar Hushin Kiram.

Orang yang sama ditangkap dalam hutan paya di Semporna pagi Sabtu 23 Mac lalu.

Yang lawak adalah orang yang disifatkan sebagai 'Menteri Pertahanan Sulu' ini masih lagi main facebook sehingga 15 Mac lalu.

Dengan tertangkapnya Amir Bahar ia merupakan satu kejayaan besar bagi pasukan kita dalam Ops Daulat.

Dipercayai selama ini dia bersembunyi di Semporna dan tidak berada di Kampong Tandou di mana berlaku pertempuran berdarah 1 Mac.

Manakala kejadian serang hendap yang akibatkan enam anggota polis terbunuh di Kampong Sri Jaya Siminul,Semporna pada 2 Mac dikatakan ada kaitan dengannya.

Dari facebooknya dipercayai Amir Bahar mengikuti perkembangan isu pencerobohan mereka dan Ops Daulat menerusi internet.

Pada posting terakhir 15 Mac dia mengkongsikan sebuah pautan dalam satu portal berita yang menyiarkan kenyataan Setiausaha Agung PBB Ban Kim Moon minta semua pihak yang terlibat dengan kejadian di Lahad Datu berdialog.

Amir Bahar ditangkap bersama isterinya di satu kawasan paya, pada jam 1.30 pagi Sabtu, polis turut merampas dua beg komputer riba mengandungi tiga telefon bimbit, kad Western Union, kad SIM, jalur lebar, kad memori, fail yang mengandungi dokumen-dokumen yang berkaitan dengan Kesultanan Sulu, wang RM3,000, satu Brunei dolar, satu Riyal Saudi dan satu Cina yuan.

Jika tinjau gambar pada facebook Amir Bahar ini adalah beberapa keping yang dimuat naik pada 5 Febuari lalu, tunjuk seolah-oleh ada breafing yang dibuat oleh Datu Amir Bahar Hushin Kiram ini pada sekumpulan lelaki.

Untuk rekod, puak yang dakwa 'tentera kesultanan Sulu' ini mula ceroboh Kampung Tandou Lahad Datu pada 9 Febuari dan dilaporkan kepada pihak berkuasa 12 Febuari.

Selain gambar baik punya dok breafing itu, ada juga gambar macam bekalan logistik baru sampai, selain gambar Datu Amirbahar Hushin Kiram bersama-sama dengan Jamalul Kiram dan Azimuddin Kiram.

Mereka tengah mengaminkan doa yang dibawa oleh orang lain.

Ada juga gambar ayah pada Amir Bahar, Ismail Kiram, seorang ahli perniagaan bersama beberapa tokoh politik Filipina termasuk bekas Presiden Filipina Gloria Macapagal-Arroyo.

Kerajaan Filipina sebelum ini mengaitkan bekas Setiausaha (Menteri) Pertahanan kerajaan Arroyo sebagai antara individu yang disiasat berikutan pencerobohan Lahad Datu.

Facebook yang hanya mempunyai 182 orang kenalan itu rata-rata adalah keturunan Kiram, dan dari semakan yang dibuat, ada juga yang tulis menetap di Kuala Lumpur dengan nama Datu Amir Ali Kiram.

Tidak banyak kemaskini di dalam profail tersebut, kecuali gambar-gambar, dan beberapa kenyataan pro penceroboh termasuk desak kuasa-kuasa asing ambik tindakan terhadap kerajaan Malaysia pada 5 Mac lalu.

Amir Bahar yang dicekup bersama isterinya baru-baru ini mungkin boleh rungkai apa sebenarnya yang terjadi disebalik kejadian pencerobohan Lahad Datu. Sama-sama kita tunggu…

Sementara itu, sebuah akhbar berbahasa Inggeris hari ini memetik sumber melaporkan Amir Bahar dan Azimuddin adalah antara beberapa orang yang dicari oleh polis sebelum serangan berdarah yang mengorbankan enam anggota polis termasuk penguasa penguasa dan pembantu di Kampung Sri Jaya Siminul pada 2 Mac.

Selain dari Amir, pasukan keselamatan telah mencari Azimuddin dan seorang lagi bernama Alianapiah, tetapi lelaki telah melarikan diri dari kampung.

Sumber berkata polis teruk memperhebatkan gerakan memburu Alianapiah, yang dipercayai masih di negeri ini.

Jamalul, Esmail, Alianapiah dan Azimuddin adalah antara enam saudara keluarga Kiram yang mendakwa mereka adalah keluarga pemerintah kesultanan Sulu.

Esmail,yang berkelulusan doktor falsafah dan dikatakan yang paling terpelajar di kalangan adik-adiknya, kali terakhir dilaporkan berada di Sabah pada November tahun lepas.

Difahamkan bahawa tiga orang lain, yang hanya dikenali sebagai Haji Kiram, Haji Kaluang dan Aidani, turut diburu ekoran pembabitan dalam pencerobohan Lahad Datu.

Haji Kiram dikatakan telah sebelum ini tinggal di Sandakan dan dikatakan mempunyai seorang anak perempuan yang berkahwin dengan kakitangan kerajaan.

Haji Kaluang, ahli "Majic 8″ komander Barisan Pembebasan Kebangsaan Moro (MNLF), didakwa salah satu pembiaya pencerobohan.

Orang ketiga, Aidani, yang merupakan penduduk Semporna, berperanan sebagai penjaga senjata api dan dikatakan telah menyimpan senjata api di lokasi rahsia di Semporna."
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...